Ukoliko ste zainteresovani za pripravnički rad u našem centru, javite nam se na: PCRCinternships@gmail.com. Molimo priložite svoj CV.

Dzevad Sarac

Dževad Sarač je rođen 1991. godine u Bosni i Hercegovini. Završio je Gimnaziju u Donjem Vakufu 2010. godine i diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu tri godine kasnije. Dževad je stekao zvanje BA engleskog jezika i književnosti i trenutno je na zadnjoj godini magistarskog studija na Fakultetu političkih nauka, smjer međunarodnih odnosa i diplomatije. Dževad posjeduje certifikat najboljeg govornika na prostoru zemalja bivše Jugoslavije koji mu je dodjeljen na međunarodnom takmičenju i seminaru “Navedi dobar razlog za zemlje bivše Jugoslavije u EU”. Član je Centra za kulturu dijaloga od 2006 godine i profesor je engleskog jezika u udruženju za jezik i kulturu Lingvisti.

Fiorenzo

Fiorenzo Polito odnedavno je diplomirani prevodilac sa Univerziteta u Trstu (Italija). Nakon završenog dodiplomskog studija odlučio je da godinu dana ode sa univerziteta, i dalje integrira jezičke vještine u oblast politike i međunarodnih odnosa kroz saradnju sa P-CRC-om. Prije toga bio je u potrazi za uvjerljivim izgovorom da se vrati u Sarajevo koje je ranije posjetio. Planira da upiše master studije u oblasti političkih nauka. Najviše je zainteresovan i zadivljen mogućnostima korištenja audiovizualnih medija za prijenos ciljeva i poruka organizacije široj javnosti.

jelena

Jelena Lukić studentica je iz Beograda. Diplomirala je marketing i odnose s javnošću na Beogradskom univerzitetu. Tokom studija radila je u reklamnoj agenciji te stekla praksu u poslovima administracije. Kombinirajući studije sa praksom dobila je priliku da preuzme poslove koji zahtijevaju fleksibilnost, motivaciju i odgovornost. Njena multikulturalna pozadina rezultirala je interesom za izgradnju mira u regiji. U 2014/15. želi nastaviti akademsku karijeru i upisati magisterij u oblasti ljudskih prava, s akcentom na analizu sukoba i njegovu prevenciju. Angažman u P-CRC-u omogućit će Jeleni potrebno iskustvo i znanje iz tih oblasti.

Paulina

Paulina Woźniak diplomirala je sociologiju i međunarodne odnose na Univerzitetu Adam Mickiewicz u Poznanu (Poljska). Provela je neko vrijeme tokom studija u Turskoj te Bosni i Hercegovini radi istraživanja i putovanja. Zainteresovana je za oblast politike i ljudskih prava. Vjeruje u civilno društvo, toleranciju, razumijevanje i postojanje osjećaja za moral. Paulina je  oduševljena trenutnim projektima u centru, kao i onima koji tek dolaze.

Siara1

Siara Costa porijeklom je iz Brazila. Diplomirala je historiju na State University of Sao Joal del Rei. Po svršetku studija, preselila se u Njemačku u nadi za ostvarivanjem međunarodne karijere. Nakon volonterskog rada, počela je master studije iz oblasti međunarodnih i društvenih nauka na Friedensau Adventist Univerzitetu (blizu Berlina). Njen interes za ljudska prava, mir i istraživanje sukoba doveo ju je u Sarajevo. Očekuje da će naučiti mnogo stažiranjem i uz  stručnost tima P-CRC-, ali i od novih kolega te post-konfliktni rad u regiji.

Vedrana photo

Moje ime je Vedrana Pantić; Rođena sam u Bosni i Hercegovini i 2002. godine preselila sam se u Sjedinjene Američke Države. Studiram Globalne Studije, Ljudska prava na državnom Univerzitetu San Jose u Kaliforniji. Za dva semestra dobijam Bachelor diplomu. Slijedeći semestar ću boraviti na Science Po Lille u Lille, Francuska gdje ću pohađati časove sa fokusom na političke nauke. Željela bih da nastavim svoje obrazovanje i započnem master studije Međunarodnih odnosa u septembru 2014. godine. Kako sam rođena 1991. proživjela sam rat i poslijeratno stanje u Bosni i doživjela sam horor kroz koji je Bosna prošla. Bilo je užasno vidjeti moju zemlju kako prolazi kroz rat i gubi tako mnogo i oduvijek sam željela da uradim nešto da bih doprinjela oporavku Bosne i zbližavanju ljudi. Kada sam čula za PCRC i malo istraživala, shvatila sam da je njihov rad upravo ono što ja želim. Veoma sam srećna što sam dio ovog divnog tima i doprinosim svojim vještinama i znanjem misiji PCRC-a.

Caroline Hopper

Ja sam trenutno student političkih nauka na Univerzitetu George Washington u Washington DC. Pored studija, imam veliko interesovanje za ljudska prava, socijalnu pravdu i rješavanje konflikata. Mnogo svog vremena posvetila sam održivom razvoju i dugogodišnjim istraživačkim projektima u svojoj zemlji kao i u Indiji, Ruandi i Bosni. Ovi projekti su imali poseban fokus na beskućnike, prava žena, jednakost zdravstvene njege i pravnu jednakost. Dodatno, radila sam na Institutu za istraživanje ženskih politika i u Employment Justice centru u Washington DC-u. Također sam zaljubljena u Sarajevo.

l

Carolinino svjedočanstvo za PCRC

Iako sam namjeravala da u BiH ostanem samo jednu sedmicu, nakon što sam upoznala Velmu i Leslie odlučila sam da ostanem više od dva mjeseca. Ovo je dovoljna potvrda jedinstvenosti i predanog rada kakav je u PCRC-u. Veoma sam počastvovana što sam imala mogućnost da budem pripravnik ove organizacije.

Zbog jedinstvene istorijske, političke i društvene situacije u BiH, neophodno je za organizaciju, koja se bavi izgradnjom mira, da praktikuje razumijevanje različitih i specifičnih potreba nekoliko grupa, uz pridržavanje ustanovljenih osnovnih principa ljudskih prava za sve. Jasno je da je PCRC utemeljen na ovom razumijevanju. U tom smislu, PCRC je dinamična organizacija koja pruža savršene mogućnosti za pripravnike, koji žele saznati više o razvoju, izgradnji mira, politici i istoriji. Od fotoreporterstva do pisanja projekata, planiranja konferencije i posmatranja intervjua, ono što sam doživila kao PCRC pripravnik je neprocjenjivo.

Pored dodijeljenih zadataka, vrijeme provedeno s Leslie i Velmom, moram reći, je za mene jednako vrijedno. Kao što sam spomenula ranije, te dvije osobe su doslovno promijenile moj život potjecanjem da ostanem u Bosni. Međutim, nakon vremena provedenog u Bosni, shvatam da su me ohrabrile da uradim još mnogo toga. Saznanja o ovom zapanjujućem mjestu, jedan-na-jedan razgovori s preživjelima, pristup brojnim političkim agentima i perspektivama i stjecanje tehničkih vještina su stvari koje su ovaj pripravnički rad učinile i više nego isplativim. No, još važnija je bila moja mogućnost da pratim Leslie i Velmu, dva nevjerovatna pionira, u njihovim naporima za izgradnju mira u narodu, koji toliko zaslužuje svoju šansu.

Shaina Makani

Shaina Makani je diplomirala političke nauke na Caroll Univerzitetu u Viskonskinu sa drugim stepenom istorije i komunikacija. Veoma je zainteresovana za Bosnu i pisala je svoj diplomski rad o intervenciji u Bosni.

l

Shainaino svjedočanstvo za PCRC

Prošlog ljeta, provela sam tri sedmice u Bosni kao dio AEGIS Trust Discover Bosnia programa. Iako sam studirala bosansku istoriju nekoliko godina, jedno je kada čitate o Latinskoj ćupriji (Principovom mostu), Memorijalnom kompleksu u Potočarima ili mostu Mehmeda – paše Sokolovića, a nešto sasvim drugačije kada ih vidite iz prve ruke.

Te tri sedmice su na mene ostavile veoma veliki utisak, ali sam osjećala da sam samo zagrebala po površini i ako želim da više razumijem Bosnu da moram da se vratim. Također sam željela da radim sa organizacijom na poticanju smislene promjene u zemlji. Dva aspekta rada PCRC-a koja su mi bila posebno impresivna su njihov snažan fokus na korištenje tradicionalnih i društvenih medija u širenju poruke nade i pomirenja i njihov poseban fokus na mlade ne samo iz Sarajeva, nego i čitave zemlje i svih etničkih grupa kroz takmičenja, radionice i konferencije. Kao pripravnik, posebno sam cijenila mogućnost da ne samo radim sa Velmom i Leslie nego, također i priliku da istražujem utjecaj PTSD-a u Bosni, prisustvujem konferenciji o seksualnom nasilju i doprinesem na druge načine nekim od uzbudljivih projekata na kojima PCRC trenutno radi.

Leanne Baumung

Leanne Baumung dolazi sa Havaja (SAD). Prethodno je radila za World YWCA u Ženevi (Švicarska), gdje je radila na dovođenju lokalnih ženskih glasova na međunarodne političke forume. Leanne je pomogla pri sprovođenju rodne analize etničkih i resursnih konflikata u ruralnoj Etiopiji prošle godine, a za svoj magistarski rad iz međunarodnog razvoja proučavala je omladinu i kreativni nenasilni otpor u okupiranim palestinskim teritorijama. Leanne je naročito zainteresovana za inicijative osnaživanja omladine i žena u konfliktnim i postkonfliktnim kontekstima i zahvalna je za priliku da podrži rad PCRC-a ove jeseni.

l

Leannino svjedočanstvo za PCRC

Nakon moje prve kratke posjete Bosni i Hercegovini početkom ove godine, kao lutajući student međunarodnog razvoja, osjećala sam potrebu da se vratim. Bila sam izuzetno pogođena ogromnim potencijalom ove zemlje, njenim slojevitim kompleksnostima i ostacima njene prošlosti koji je progone, naročito onim koji su prepreka napretku i prosperitetu radi trajnih podjela među narodima. Rad sa PCRC-em ne samo da mi je pružio odličnu priliku da istražim utiske, pitanja i brige, koje je Bosna u meni nadahnula, nego mi je i omogućio da svojim vještinama i duhom doprinesem moćnim projektima na kojima PCRC trenutno radi. PCRC se u svom radu fokusira na možda najvažniji dio transformacije konflikta, pomirenja i postkonfliktnog razvoja – ljudski element. Generalno, njihovi projekti se koncentrišu na zdravlje ljudskih, društvenih i političkih veza – što je od ključnog značaja za svaku inicijativu, koja teži izgradnji održivog mira. Velma i Leslie kroz PCRC stvaraju prostor za oporavak i napredak u Bosni i Hercegovini i zaista mi je privilegija biti dio tog procesa.

Jelena Vukobrat

Ja sam prevodilac koji trenutno studira književnost na Univerzitetu u Sarajevu. Nakon završenih dodiplomskih studija engleskog jezika i književnosti provela sam dvije godine radeći kao prevodilac/tumač Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu, novinskoj organizaciji koja je posvećena istraživanju organizovanog kriminala i korupcije. Kao nezavisni prevodilac uspostavila sam saradnju sa više klijenata, uključujući i Udruženje BH novinara (BHJ), za koje sam prevela veliki broj pisanih materijala (uključujući  dokumente Vijeća Evrope koji se odnose na ljudska prava i medijske slobode). Također sam bila tumač na velikom broju sastanaka te pomogla koordiniranje aktivnosti stranih gostiju na medijskim konferencijama, koje je organizovao BHJ. Kao prevodilac, specijalizovala sam se za ljudska prava i medijske slobode, javne politike, zakonodavstvo i politiku.

l

Jelenino svjedočanstvo za PCRC

Smatram da su tri mjeseca koja sam provela u PCRC-u velika privilegija i jedinstveno iskustvo. Ne samo da sam dobila mogućnost da radim kao prevodilac na radionicama koje se bave temama, koje smatram veoma bitnim, kao što su izgradnja mira i pomirenje, nego sam dobila priliku da se uključim u više praktične zadatke kao što je pomoć u koordinaciji i organizaciji studentske konferencije i izložbe fotografija. Kroz čitav proces, PCRC tim mi je pružao veliku podršku i pomoć. Dok sam radila kao prevodilac u poljima u kojima sam se specijalizovala pružena mi je mogućnost da steknem uvid u veliki broj problema sa kojima se BiH susreće kao postkonfliktno društvo. Rad u PCRC-u mi je omogućio da osjećam da zaista mogu da napravim promjenu i doprinesem gradnji bolje budućnosti u mojoj zemlji.

Vanja Pantić

Vanja Pantić je rođena Sarajka koja trenutno na Boston University studira međunarodne odnose i političke nauke sa naglaskom na svjetskim sistemima i Bliskom istoku. Zanima je diplomatija, vanjski poslovi, ljudska prava, kao i prava izbjeglica i raseljenih lica, naročito žena. Pantić je radila kao studentski ambasador za United Nations Association of Greater Boston i kao partner za razgovor u Centru za engleski jezik u Bostonu.

l

Vanjino svjedočanstvo za PCRC

Rano sam napustila Bosnu i rodno Sarajevo zbog rata koji je rastrgao zemlju koja je bila dom bezbroju generacija moje porodice. Svake godine kad sam dolazila da posjetim porodicu, Sarajevo je zauzimalo sve veći dio mog srca.

Brzo sam shvatila koliko razvoja je potrebno Sarajevu i Bosni i Hercegovini kao cjelini kako bi se život normalizovao. Žudjela sam da nekako doprinesem toj promjeni, ali sam često bivala razočarana manjkom entuzijazma koji je moja generacija pokazivala za taj posao i nedostatkom mogućnosti da dobrovoljno doprinesem nekoj organizaciji.

U ljeto 2011. godine sam imala sreću da nađem novoosnovanu organizaciju, koja doprinosi obrazovanju, pomirenju, rješavanju konflikta i budućem razvoju zemlje koju toliko volim i koju zovem domovinom. Na čelu PCRC-a su se udružile Velma Šarić, izuzetno posvećena Bosanka, i Leslie Woodward, Amerikanka sa strašću prema Bosni, koje su stvorile organizaciju od lokalnog i međunarodnog značaja. Moje stažiranje u PCRC-u sa Velmom, Leslie i ostatkom tima bilo je jedno od najnevjerovatnijih poslovnih iskustava u mojoj dosadašnjoj karijeri.

Ne samo da je radna atmosfera bila izuzetno gostoprimljiva, nego je i posao koji sam radila bio jedan od najfleksibilnijih, a najproduktivnijih, koje sam ikad imala. Osjećala sam kao da neprestano nešto pozitivno doprinosimo Bosni i tokom čitavog procesa sam se osjećala uključenom u srž rada PCRC-a. Također sam imala priliku raditi na PCRC-evoj prvoj UN konferenciji o sprečavanju genocida, prisustvovati i izvještavati sa okupljanja na dan kad se Ratko Mladić pred tribunalom u Haagu izjašnjavao o svojoj krivici. Išla sam na komemoraciju povodom 16. godišnjice genocida u Srebrenici, objavljivala svoje izvještaje i doprinijela uspješnoj konferenciji koja je informisala mlade o spasiocima u kriznim situacijama. Jedna od najvažnijih značajki mog rada u PCRC-u je konkretnost koju su mi divne dame, koje vode ovu organizaciju omogućile – toliko sam naučila iz ovog iskustva i mogu najiskrenije reći da ovog ljeta nije prošao ni dan a da nisam razmišljala o projektima na kojima sam radila, o timu čiji sam dio bila i utjecaju koji smo izvršili (i nastavljamo vršiti)! Kao Bosanka koja živi vani, svjedok sam činjenici da PCRC radi odličan posao u Bosni i zauvijek sam zahvalna za priliku da sarađujem s njima i nadam se da će za mene uvijek biti mjesta u PCRC-u jer svim srcem osjećam da će njihov put biti dug i nevjerovatan! 

Christi Sletten

Trenutno studiram kako se nositi sa konfliktom, postkonfliktnu rekonstrukciju i humanitarnu pomoć sa naglaskom na osnaživanju i uključivanju omladine na postdiplomskom studiju Josef Korbel School of International Studies (Josef Korbel škole međunarodnih studija) Univerziteta u Denveru u Koloradu. Prije nego sam počela postdiplomski studij, predavala sam američku historiju, američku vladu i ekonomiju u jednoj srednjoj školi na području Denvera. Tokom tih šest godina podučavanja, bavila sam se nastavnim planovima i razvojnim programima, kao i obučavanjem mladih vođa. Pored predmeta mog studija, zanima me razoružanje, demobilizacija, reintegracija, izgradnja mira, sprečavanje genocida, odgovornost da se zaštiti, upotreba nasilja u svrhe zaštite ljudi i teorija međunarodne politike. Nakon završetka studija, voljela bih steći poslovno iskustvo na polju svojih interesovanja i raditi istraživački doktorat. 2004. godine sam diplomirala na Colorado Christian University i stekla BA iz evropske historije, vjerskih studija i muzike. Volim Sarajevo i jako sam uzbuđena što ću ovo ljeto raditi sa PCRC-em!

l

Christiino svjedočanstvo za PCRC

Nakon što sam intenzivno proučavala postkonfliktnu obnovu i zemlju Bosnu i Hercegovinu u prethodnim godinama, bila sam oduševljena prilikom da radim kao pripravnik za Centar za postkonfliktna istraživanja u ljeto 2011. Uprkos tome što je organizacija nova, bila sam potpuno impresionirana ugledom PCRC-a i njegovih suosnivača u Sarajevu, kao i mrežom kontakata na čijoj uspostavi su radile Velma Šarić i Leslie Woodward. Bilo je jasno od samog početka mog rada u PCRC-u da Velma i Leslie imaju nevjerovatnu viziju za PCRC i duboko žele da utječu na Bosnu i Hercegovinu – mlade, posebno – u stvaranju trajnih i smislenih kapaciteta, koji će doprinijeti izgradnji infrastrukture mira u zemlji.

Kao dio tima PCRC, bila sam zadužena za pomoć oko koordiniranja događaja za godišnju konferenciju: “Picturing Moral Courage: Stories of Survival” (Oslikavanje moralne hrabrosti: Priče preživjelih). Konferencija, koja je okupila mlade iz regije Balkana i međunarodne zajednice ne samo da pruža priliku da vide misiju PCRC u akciji, nego i priliku da se osobno doprinese toj misiji. Pored toga, Velma i Leslie su ohrabrile tim pripravnika da samostalno rade na razvijanju projekata koji će se realizovati sa mladima u Bosni i Hercegovini u budućnosti. Kao student na magistarskim studijama sa prethodnim profesionalnim iskustvom, cijenim priliku da se kombiniraju timski rad sa nezavisnim istraživanjima i odgovornostima. Saznanje da će naš rad preko ljeta utjecati na PCRC u budućem radu ohrabruje i povećava vrijednost mog iskustva.

Kristi Roybal

Trenutno sam na postdiplomskom studiju na Univerzitetu u Denveru i radim MA iz međunarodnih ljudskih prava i socijalnog rada. Moji akademski interesi uključuju ukrštanje političke ekonomije i ljudskih prava, naročito prava zaštite okoliša, upravljanje kulturnim i prirodnim resursima i psihosocijalne implikacije za zajednice. Imam BA iz psihologije sa Boston Collega, a nakon studija sam učestvovala u Jesuit Volunteer Corps: Northwest (Jezuitski volonterski korpus: sjeverozapad). Godinu dana sam provela radeći u Juneau, na Aljasci, kao predmetni upravitelj u službi za mlade Juneau Youth Services. U prethodnoj godini, završila sam stažiranje u Metro Organizations for People, neprofitnoj organizaciji koja se usredotočava na zajednice u Denver Metro području. Radila sam sa organizatorima zajednica i predstavnicima roditelja u javnim školama Denvera na pokretanju održive društvene promjene u školama i široj zajednici. Planiram raditi doktorat iz društvenih nauka i postati istraživač zajednica i univerzitetski predavač.

Kristiino svjedočanstvo za PCRC

Strateška izgradnja mira i upotreba društvenih i masovnih medija su putevi kojima se PCRC promoviše i uključuje u proces održivog pomirenja. Tokom mog rada, bila sam logistička i fotografska potpora PCRC konferenciji, Picturing Moral Courage: Stories of Survival (Oslikavanje moralne hrabrosti: Priče preživjelih). Također sam pomogla u prikupljanju informacija o obrazovnim setovima za dokumentarne filmove.

Moj savjet budućim pripravnicima je da budu fleksibilni, zapamte da su i male stvari bitne te da svoje ciljeve i vizije usmjere u kontekstu pomoći organizaciji u bilo kom potrebnom polju.

Alexandra Wald

Trenutno radim magistarski rad iz socijalnog rada na Univerzitetu u Denveru, a imam BA iz sociologije za University of Colorado u Boulderu, Kolorado. Moja najveća strast je osnaživanje drugih, naročito omladine, kroz uspostavljanje struktura podrške neophodnih za njihov uspjeh u životu. Prije nego sam odlučila nastaviti studij, radila sam za neprofitnu organizaciju YESS Institut, na razvoju i olakšavanju programa mentorstva nakon škole za ugroženu omladinu jugozapadnog Denvera. Potom sam otišla na jedanaestomjesečni put u Južnu Ameriku, gdje sam radila sa omladinom u marginalizovanom području karipskog lučkog grada Santa Marija u Kolumbiji. To mi je promijenilo život. Tu sam osnovala dva programa poslije škole za omladinu koja je iz prve ruke iskusila okrutni građanski rat. Ideja je bila inspirisati mlade da donose pozitivne odluke u životu. Moji primarni interesi su osnaživanje omladine, društvena pravda, ljudska prava, istraživanje razvoja u ranom djetinjstvu i razvoj programa kroz obrazovanje. Jako se radujem predstojećem stažiranju u PCRC-u ovog ljeta.