Centar za postkonfliktna istraživanja od 2010. godine, sarađuje sa režiserkom Angelinom Jolie. Saradnja je počela kada je osnivačica i izvršna direktorica PCRC-a Velma Šarić angažirana kao savjetnica tokom rada na filmu “U zemlji krvi i meda“. Prvi zadatak za Šarićevu bilo je korištenje mreže udruženja žrtava rata i nevladinih organizacija kako bi prikupila statističke podatke i obezbijedila neophodne kontekstualne informacije te detalje u vezi događaja prikazanih u filmu. Nastavila je pomagati tokom čitave produkcije i postprodukcije filma.

Nedugo nakon završetka filma u decembru 2012. godine, Jolie je zamolila PCRC da u Sarajevu organizuje privatno prikazivanje filma „U zemlji krvi i meda“ za predstavnike različitih udruženja žrtava iz oba bh. entiteta – Federacije i Republike Srpske. Zbog osjetljive prirode sadržaja filma, Angelini je bilo izuzetno važno da dobije povratne informacije od onih za koje je film pravljen prije nego ga prikaže bosanskoj javnosti. PCRC je obezbjedio logistiku prilikom prikazivanja filma  a nakon toga zabilježeni su dojmovi i povratne informacije od prisutnih predstavnika.

Private Screening for Victims

Screen Shot 2013-10-15 at 7.30.35 PM

Nakon pozitivnog dojma prvih gledatelja – udruženja žrtava sa svih strana sukoba, Jolie je planirala zvaničnu sarajevsku premijeru za 14. februar 2012. godine u Olimpijskoj dvorani Zetra. PCRC je imao zadatak da bude koorganizator i lokalni domaćin premijere, zajedno sa Obala Art centrom Sarajevo Film Festivala. PCRC je organizirao i podjelu Angelinine  donacije od 2.100 ulaznica studentima, nevladinim organizacijama, ambasadama, udruženjima žrtava i borcima za ljudska prava iz cijele zemlje. PCRC je također koordinirao Angelinine VIP i after party goste. Među njima su bili visoki predstavnik Valentin Inzko, posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, britanski ambasador Nigel Casey, norveški ambasador Vibeke Lilloe, švicarski ambasador Andre Schaller, zajedno sa 60 drugih značajnih diplomata, predstavnika međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija.

Zadatak PCRC-a na kraju bio je da organizuje  privatni sastanak Angeline Jolie i Brada Pitta sa ženskim žrtvama rata sa svih strana sukoba. Žene su imale priliku da podijele svoje priče i iskustva i ganule su Angelinu do suza.

Bosnian Film Premiere in Sarajevo

PCRC je od Angeline Jolie dobio dozvolu da koristi „U zemlji krvi i meda“ za obrazovne i propagandne svrhe. Dodatno prikazivanje filma je održano u Banja Luci u martu 2012. za žrtve rata iz Republike Srpske i film je prikazivan studentskim i omladinskim grupama u cijeloj BiH i regionu.PCRC će nastaviti koristiti ovaj film kao sredstvo borbe za regulaciju statusa žrtava i koristit će ga u projektu za osnaživanje žena koji je planiran za 2015.

Continued Collaboration

PCRC nastavlja saradnju sa UN-ovom ambasadoricom dobre volje, Angelinom Jolie, na drugim inicijativama u BiH. Tako su predstavnici PCRC-a, 28. marta 2014. godine, učestvovali su na Konferenciji za prevenciju seksualnog nasilja (PSVI) koju je organizovalo Ministarstvo odbrane BiH u saradnji sa ambasadama Norveške i Velike Britanije.