Post-Conflict Research Center/New York University Field Report

Alix Genetay i Philip Farrell, pripravnici u Centru za postkonflikta istraživanja, Sarajevo. 

l

U periodu od 29. juna do 1. jula 2013. godine Centar za postkonfliktna istraživanja sarađivao je sa Centrom za globalna pitanja Univerziteta u Njujorku (NYU) tokom njihove posjete BiH, dijela njihovog godišnjeg puta u bivšu Jugoslaviju.

l

Pozadina

l

Centar za globalna pitanja radi pod pokroviteljstvom NYU Škole za kontinuirane i strukovne studije. Ima za cilj da svojim studentima pruži primjenjivo znanje i profesionalnost na međunarodnoj sceni kroz Master program. Studentima je u ponudi i neizostavni i interdisciplinarni kontekst za razumijevanje  ključnih pitanja u međunarodnoj politici, ekonomiji, izgradnji mira, transnacionalnoj sigurnosti, međunarodnom pravu, ljudskim pravima, energiji, okolišu i srodnim područjima.

Grupu je predvodila profesorica Belinda Cooper, vanredni profesor Međunarodnih ljudskih prava i Jennifer Trahan, vanredni klinički profesor Međunarodnog prava, obje iz Centra za globalna pitanja. Bio je ovo njihov drugi dolazak u Sarajevo organizovan u saradnji sa PCRC-om.

PCRC je pomogao grupi tokom posjete Bosni i Hercegovini dogovarajući intervjue i sastanke  sa relevantnim osobama i organizacijama u Sarajevu, Bratuncu i Srebrenici. Ova pomoć je omogućena i blisko nadgledana od strane Velme Šarić, osnivačice PCRC-a i prevoditeljice Niđare Pašanović.

DSC04993

l

Terenski izvještaj

Subota, 29. juni

Aktivnosti grupe u Bosni i Hercegovini počele su u hotelu Michele gdje je PCRC organizovao seriju razgovora sa četiri govornika. Prva je bila sa gospodinom Denisom Džidićem iz Balkan Investigative Reporting Network-a (BIRN). Gospodin Džidić je pričao grupi o radu BIRN-a u Bosni i Hercegovini kao protuteži tradicionalnog medijskog sistema i naporima da pruže javnosti informacije bez predrasuda vezane za postkonfliktna pitanja. Studenti su pokazali interes za praćenje suđenja za ratne zločine, što i jeste jedan od glavnih fokusa BIRN-a u zemlji.

Nakon toga je gđa Hasija Branković, predsjednica Udruženja žena žrtava mučenja i silovanja, govorila grupi o organizaciji i njihovoj borbi da dobiju političko priznanje kao žrtve ratnih zločina kako bi dobile isti nivo državne pomoći kao veterani i njihove porodice. Učenici su pokazali veliki interes za njeno mišljenje o radu ICTY-a i njena osjećanja po pitanju pomirenja.

photo (1)

Kasnije je grupa slušala gospodina Zarija Saizovića, profesora prava na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu. Profesor Saizović je održao prezentaciju za studente o istoriji bivše Jugoslavije u proteklih 30 godina i sadašnjoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Studenti su postavili i par pitanja o njegovom ličnom mišljenju o političkoj perspektivi u zemlji.

Posljednji govornik dana bila je dr Sabina Čehajić Clancy, socijalni psiholog, koja je govorila o svom desetogodišnjem istraživanju međugrupnog pomirenja u Bosni i Hercegovini. Studenti su postavljali niz pitanja vezanih za njen rad i uopšte za pomirenje u zemlji.

DSC05016

U popodnevnim satima grupa je kratko prošetala gradom i obišla značajna istorijska mjesta u Sarajevu. Mjesta su uključivala Latinsku ćupriju (događaj iz 1914. godine – atentat na Franca Ferdinanda), Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva i mjesto masakra na Markalama (scena dva bombaška napada 1994. i 1995.), gdje im je vodič, gđica Pašanović, rekla pomalo o priči koja je vezana za svako od tih mjesta.

l

Nedjelja, 30. juni

Sljedećeg dana grupa je išla u Bratunac i Srebrenicu u Republici Srpskoj. Na putu su se zaustavili u Konjević Polju, gdje je gđica Šarić primjerom ukazala na probleme sa kojima se  povratnici u Republici Srpskoj suočavaju. U ovom konkretnom slučaju, muslimanka, gospođa Fata Orlović, koja je iseljena iz sela za vrijeme rata vratila se 2000. godine da bi pronašla pravoslavnu crkvu sagrađenu na zemljištu gdje je nekada stajala njena kuća. Druga stanica bila je ispred skladišta Kravice, mjesta masovnog pogubljenja 1995. godine. I danas štale za krave stoje na mjestu gdje je preko 1 000 muškaraca i dječaka ubijeno, na mjestu u kojem je pristup ograničen i nema spomena.l

photo (2)

l

1053045_10151701587774711_1901520567_ol

Učenici su potom dovedeni u Spomen sobu za poginule vojnike u Bratuncu gdje im je kratko predavanje održao gospodin Vladan Radić, kustos Spomen sobe. Gospodin Radić je  odgovorio na pitanja studenata o temama koje su se ticale kako novije istorije Bratunca tako i  današnje političke i socijalne situacije u Republici Srpskoj.

Nakon toga su otišli u Memorijalni centar Potočari i razgovarali sa gospodinom Azirom Osmanovićem koji je govorio o centru, ali i njegovom ličnom iskustvu kao nekoga ko je preživio genocid u Srebrenici. Odveo je studente u tvornicu akumulatora, gdje su gledali kratki dokumentarni film pod nazivom „Pad Srebrenice”. Grupa je položila vijenac ispred spomenika u Memorijalnom centru.l

DSC05039

Dan je završen večerom u hotelu Misirlije gdje su se studenti sastali sa gđom Hatidžom Mehmedović, predsjednicom udruženja “Majke Srebrenice” i gdinom Hasanom Hasanovićem koji je preživio genocid. Oboje su  podijelili svoja lična iskustva vezana za ono što se desilo u julu 1995. godine. Učenici su pokazali veliki interes te postavljali razna pitanja.

l

Ponedjeljak, 1. juli

Studenti su posjetili Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu. Predstavnici organizacije govorili su o njenoj istoriji i radu u Bosni i Hercegovini te ulozi u identifikaciji nestalih osoba iz rata.

Studenti su pokazali veliko interesovanje za ovaj razgovor i postavljali niz pitanja o tehničkoj strani rada komisije u identifikaciji tijela i uspoređivanja sa njihovim živim rođacima.

Konačno, studenti su posjetili Sud Bosne i Hercegovine gdje je gđa Minka Kreho, sudija Krivičnog odjeljenja, održala prezentaciju o radu suda. Studenti su pokazali veliki interes i postavljali mnoga pitanja. Detaljniji izvještaj posjete možete pronaći na web stranici Suda (http://www.sudbih.gov.ba/?id=2837&jezik=e).

U popodnevnim satima, grupa je posjetila ured Udruženja žena žrtava mučenja i silovanja, zatim su se ponovo susreli sa gospođom Hasijom Branković. Studenti su kupili i rukotvorine žena iz udruženja, a sva dobit ide za pomoć radu udruženja.

Mi u PCRC-u smo jako zadovoljni našom ulogom u ovom projektu i odličnom saradnjom koju smo iskusili sa NYU Centrom za globalna pitanja i vjerujemo da smo uradili sve što je u našoj moći da pružimo studentima uvid u postkonfliktni razvoj i pomirenje u Bosni i Hercegovini. Upoznali smo ih sa profesionalcima, koji su im dali uvid u postkonfliktnu obnovu i pojedincima, koji su iznosili svoje lične priče i iskustva. Ovaj zajednički projekt ilustrira ono što je PCRC – raznolikost i uključivanje svih članova društva, kao i priču o oružanom sukobu i radu na pomirenju društva u cjelini.

l

Želimo se zahvaliti profesoricama Cooper i Trahan za ovu obostrano korisnu priliku za saradnju i radujemo se bliskoj saradnji sa njima i ostalima na sličnim projektima u budućnosti.

l

DSC05053